menu

Više o nama

Više o nama

Obiteljska vinarija Vina Papak Ilok mlada je vinarija, osnovana 2014. godine, ali se temelji na dugogodišnjem radu i iskustvu u vinogradarstvu i vinarstvu cijele obitelji, a poglavito čelnog čovjeka ove vinarije.

Mladen Papak, diplomirani inženjer agronomije, dugogodišnji enolog i direktor Iločkih podruma, danas je na čelu vinarije u vlasništvu njegove obitelji. Nakon razilaženja sa svojom matičnom vinskom kućom, pokrenuo je vlastitu proizvodnju grožđa i vina.
Obitelj posjeduje 13 hektara vlastitih vinograda u Iloku na položaju Radoš ili Radoško brdo koji je ujedno najistočniji vinorodni položaj, kako u Iloku tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Ovaj položaj ustvari predstavlja obronke Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema rijeci Dunav, južne i jugozapadne ekspozicije te cjelodnevno osunčani omogućuju vinovoj lozi da iskoristi sav svoj potencijal i stvori vrhunsku kvalitetu, najprije grožđa, a zatim i vina.

Usred tih vinograda nalazi se vinarija s kušaonicom, na mjestu gdje je bila rodna kuća vlasnika vinarije u kojoj je živio do svoje desete godine. Odrastajući u toj kući, gdje je sa svojom braćom i sestrom pomagao roditeljima oko poslova u poljoprivredi, a poglavito u vinogradu i nešto malo u podrumarstvu, stvorio se afinitet prema ovom zanimanju što je kasnije značajno utjecalo na odabir studija na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radeći ovaj posao, afinitet je prerastao u istinsku ljubav prema vinovoj lozi i vinu. Tu ljubav je uspio usaditi i svome sinu Karlu koji je, također, diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i radi na očuvanju obiteljske tradicije.

Vinogradi su sađeni između 2001. i 2010. godine, a u njemu su zasađene slijedeće sorte vinove loze:

  • graševina kao dominantna ili najzastupljenija
  • traminac kao najpoznatija sorta Iloka
  • rajnski rizling
  • chardonnay

Osim ove četiri bijele sorte, u nasadima su prisutne i dvije crne ili crvene sorte i to:

  • cabernet sauvignon
  • cabernet franc

Slijedom navedenog, vinarija nudi bijela sortna vina s jednim kvalitetnim vinom te liniju vrhunskih vina Radosh:

  • graševina classic
  • graševina Radosh
  • traminac Radosh
  • rajnski rizling Radosh
  • chardonnay Radosh

Od crnih vina u ponudi je jedno crno vino koje predstavlja mješavinu navedene dvije crne sorte i tako se i naziva: Cabernet sauvignon - Cabernet franc Radosh. Također je proizvedeno i u ponudi jedno vrlo popularno vino - osvježavajući opolo ili rose, a dobiven je samo od sorte cabernet franc.

Vođeni stvaralaštvom i ljepotom ovoga posla, ponudu smo proširili i s dva pjenušca: Radosh White, dobiven od sorte chardonnay te Radosh Rose od cabernet franca, a okrunili s kraljevima okusa: Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015. te Traminac ledena berba 2016.

Obitelji je u interesu pokazati sve svoje proizvode i kvalitete te je stoga u sklopu vinarije opremila i kušaonicu u kojoj nudi prezentacije i degustacije vina na visokoj stručnoj razini, a uz vino su u ponudi i domaće gastro delicije poput domaćih sireva, domaće srijemske kobasice, kulena, šunke, čvaraka, slanine i sl. Uz sve to se izvrsno slažu svježe pečene slane kiflice, pogačice sa čvarcima, "poderane gaće" i ostale tradicionalne delicije.

Dobro došli u Ilok, na Radoš, gdje ćete uživati u našim vinima i pogledu na prostrane vinograde, gdje je čarolija okusa i nastala - u čudesnom miru.                                            

                                                                           Mladen Papak, dipl. ing. agr.
                                                                                    Vina Papak Ilok

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward